Health
Beste fitnessapparaten

Voor- en nadelen van verschillende fitnessapparaten

In Nederland is sporten erg populair. Echter iedereen sport anders. Zo kun je een individuele- of teamsport beoefenen of je kunt naar de sportschool gaan. Maar het is ook mogelijk om thuis te sporten met eigen fitnessapparatuur. In dit artikel worden vier soorten fitnessapparatuur besproken, de besproken apparaten zijn, de hometrainer, de roeitrainer, de crosstrainer en de loopband.

De hometrainer

Een hometrainer is een fiets voor binnen. Dit apparaat kun je zelf afstellen naar je eigen wensen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hoogte van het verzet(de zwaarte van het trappen). Een hometrainer is een populair apparaat in de sportschool. Een hometrainer heeft namelijk een aantal voordelen. Wanneer je een hometrainer thuis gaat gebruiken kun je tijdens het sporten bijvoorbeeld je favoriete serie kijken. Dit maakt het sporten een leuker. Verder is een hometrainer een goede manier om af te vallen. Doordat je op een hometrainer op een constant tempo trapt, heb je een regelmatige hartslag, waardoor je veel vet calorieën verbrand. Echter heeft een hometrainer ook nadelen. het fietsen op een hometrainer is niet heel intensief, dus als je graag van intensief sporten houdt, is een hometrainer niet aan te raden. Verder train je met een hometrainer alleen je been- en bilspieren, waardoor de rest van je lichaam niet getraind wordt.

De roeitrainer

Een roeitrainer is een fitnessapparaat waarbij je je hele lichaam traint. Met een roeitrainer maak je eigenlijk bij elke handeling een roeibeweging. Doordat je op een zitje zit, beweeg je na de handeling van voor naar achter. Een groot voordeel van een roeitrainer is dat je je hele lichaam gebruikt om de handeling uit te voeren. Verder is de roeitrainer een apparaat, waarbij je voor een lange sessie gaat. Je kunt ook sprintjes trekken, maar dat is in eerste instantie niet de bedoeling. Net als bij de hometrainer werk je dus in een constant tempo, wat resulteert in een regelmatige hartslag en daardoor verbrand je veel vet. Naast de voordelen heeft de roeitrainer ook nadelen. Over het algemeen zijn roeitrainers vrij duur, hierdoor zal het niet voor iedereen haalbaar zijn om een roeitrainer aan te schaffen. Verder is een roeitrainer een lang apparaat, waardoor het veel ruimte in beslag neemt. Het is van belang dat je ruimte hebt voor een roeitrainer, want het is ook niet makkelijk te verplaatsen.

De crosstrainer

Bij een crosstrainer loop je op twee voetstukken en beweeg je je armen door twee hendels. Een crosstrainer is een cardio apparaat, die in elke sportschool te vinden is. Een groot voordeel van een crosstrainer is dat je je hele lichaam traint, zonder dat je je gewrichten erg belast. Een crosstrainer is dus ideaal voor personen die snel last hebben van zijn/haar gewrichten. Verder verbrand je veel calorieën met een crosstrainer. Doordat je veel calorieën verbrand, val je snel af. Verder kun je een crosstrainer met verschillende doelen gebruiken, je kunt namelijk je uithoudingsvermogen vergroten, calorieën verbranden of gewoon lekker bewegen. Verder is een crosstrainer een vrij groot apparaat, die lastig te verplaatsen is. Je moet dus voldoende ruimte hebben, wanneer je besluit om een crosstrainer aan te schaffen. Verder kan niet iedereen gebruik maken van een crosstrainer. Een crosstrainer heeft namelijk een maximaal gebruikersgewicht.

De loopband

Het spreekt eigenlijk voor zich, dat een loopband een band is, waar je op loopt. Een loopband kun je met verschillende doelen gebruiken. Wil je een stukje hardlopen, maar is het slecht weer, dan kun je hardlopen op de loopband. Maar je zou bijvoorbeeld ook kunnen trainen voor de Nijmeegse vierdaagse op een loopband. De voordelen van een loopband zijn eigenlijk overeenkomend met die van de voorgaande apparaten. Je kunt namelijk op een looptrainer ook je favoriete serie kijken en je verbrandt ook veel calorieën. Het nadeel aan een loopband is voornamelijk dat het veel lawaai maakt als je gaat hardlopen. Ook is het jammer dat je enkel je beenspieren en uithoudingsvermogen traint. Voor je bovenlichaam spieren zou je dan een ander apparaat moeten aanschaffen.