Travel
autorijschool

Je rijbewijs halen, hoe moet dat?

Je wilt starten met het halen van je rijbewijs. Ontzettend goed! Het behalen van je rijbewijs zal zorgen voor meer onafhankelijkheid. Hopelijk kan je snel veel kilometers maken

Voordat je dat roze pasje daadwerkelijk in handen hebt, moet je nog wel een heel proces afleggen. Hieronder zal je precies vinden wat belangrijk is om te weten wanneer je jouw rijbewijs wilt gaan halen.

Hoe oud moet je zijn om je rijbewijs te kunnen halen?

Voordat je je praktijkexamen kunt doen, moet je je theorie-examen personenauto te hebben behaald. Om deel te mogen aan het theorie-examen moet je minimaal 16 jaar zijn. Om te mogen starten met je rijlessen moet je minimaal 16,5 jaar zijn. Wanneer je 17 jaar bent kan je al je autorijbewijs halen. Ben je geslaagd voor je praktijkexamen, maar ben je nog minderjarig? Dan rijdt je tot je 18e verjaardag met een coach naast je.

Waar moet je beginnen?

Tijd om op onderzoek te gaan! Bij welke rijschool wil je gaan lessen? Wat voor lespakket ga je kiezen? Je kunt kiezen voor losse rijlessen, maar ook voor een pakket waarbij je korting krijgt. Mocht je binnen enkele weken je rijbewijs moeten hebben, dan zijn er rijscholen die een spoedcursus aanbieden.

De kosten die je moet maken

Het is belangrijk om je te verdiepen in hoeveel alles nou gaat kosten. Het kan zijn dat je ouders alles gaan betalen, dan hoef jij zelf hier niet naar te kijken (je ouders natuurlijk wel). Wanneer jij mee moet betalen of het helemaal moet betalen is het verstandig om je te verdiepen in de kosten. Aan de hand van je gekozen pakket kan je berekenen hoeveel alles gaat kosten als je zowel je theorie-examen als je praktijkexamen in één keer haalt.

Wanneer je klaar bent met alle lessen en de examens, moet je ook nog kosten maken bij de gemeente. Op de website van jouw gemeente zie je hoe duur het is om een rijbewijs (of spoedrijbewijs) aan te vragen. Dit is natuurlijk pas voor als je helemaal bent, maar wel goed om in je achterhoofd te houden.

Theorieles(sen)

Voordat je je praktijkexamen kan halen, moet je je theorie-examen hebben behaald. Ook dient dit nog geldig te zijn bij je praktijkexamen (max. 1,5 jaar).

Bij de meeste rijscholen kan je theorielessen volgen. In deze lessen krijg je tips voor je theorie-examen en gaan ze voorbeeldvragen met je doornemen. Op deze manier kan je klaargestoomd worden voor je theorie-examen en weet je waar je tijdens dit examen op moet letten.

Heb je behoefte aan zo’n theorieles? Neem dan contact op met een rijschool om te kijken of ze zulke lessen aanbieden voordat je een pakket bij ze afsluit.

Theorie-examen

Helaas ontkom je er niet aan: je moet je theorie-examen halen. Dat betekent dat er gestudeerd moet worden! Voordat je je examen in gaat moet je alles weten over gevarenherkenning, moet je kennis en inzicht hebben in de feiten en de regels van het verkeer. Je beantwoord de vragen op een computer.

Voordat je je theorie-examen gaat maken is het handig om thuis oefenexamens te maken. Zo heb je een precies beeld van hoe het examen er uit zal zien.

Tussentijdse toets en praktijkexamen

Je hebt twee soorten examens: de tussentijdse toets en het praktijkexamen.

Tijdens de tussentijdse toets kan je alvast wennen aan de examensituatie. De toets duurt namelijk even lang als een praktijkexamen en je moet dezelfde dingen doen. Als je tijdens de tussentijdse toets je bijzondere verrichtingen (bijvoorbeeld fileparkeren, hellingproef en parkeren in een schuin vak) goed uitvoert, kan je hiervoor een vrijstelling verdienen voor je praktijkexamen.

Voordat je bij je praktijkexamen in de auto stapt, maak je kennis met je examinator. Jullie nemen wat zaken door die belangrijk zijn om door te nemen voordat je mag gaan rijden. Als dit klaar is, loop je samen met de examinator en jouw rij-instructeur (als hij/zij mee mag of kan rijden) naar de auto. Voordat je weg rijdt wordt je enkele vragen gesteld over de auto. Wanneer je deze beantwoord hebt mag je gaan rijden.

Wanneer je na je rit heelhuids bij het CBR aankomt en de examinator vindt dat je veilig en zelfstandig gereden hebt, ben je geslaagd! Je kan eindelijk dat roze pasje gaan aanvragen bij de gemeente en kilometers gaan maken. Geniet er van en houd je aan de verkeersregels. Moet je nog beginnen: heel veel succes! Je kan het!